Index Vakbarát Hírportál

A pszichedelikum, amit a kisboltban is beszerezhet

2017. augusztus 27., vasárnap 08:48

A kék hajnalka magja talán a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető hallucinogén Magyarországon. A kertészeti szaküzletek oldalairól 2 grammot már 168 forintért házhoz rendelhet, de akár a bevásárlólistára is felkerülhet, mert a tej és a kenyér mellett ezt is megvehető az áruházakból. Hatásáról felhasználókat is kérdeztünk.

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, gyakorta jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta, talán maga a név is innen származik.

A kék hajnalka virágmagja LSA-tartalmú, ami ugyan nem egyezik meg az LSD-vel, de némileg hasonló hatást vált ki. A hajnalkának több változata ismert, de nem mindegyik tartalmaz LSA-t. Ha valaki nem a kertjét tervezi feldobni a virággal, akkor két dolog lehet irányadó: a csomagoláson feltüntetett latin név – Ipomoea tricolor – és az erre a fajtára jellemző világoskék szín. 

Vicsorgós darab

Magyarországon a kék hajnalka pszichedelikumként való használata az utóbbi ötven évben dokumentált jelenség. A kék hajnalka hozzátartozott a 70-es és 80-as évek Magyarországának kábítószer-történetéhez is. A korszak egyik hírhedt tinédzsere – az első fiatalkorú, akit Magyarországon börtönbüntetésre ítéltek kábítószer-fogyasztásért –, Szabó László, ismertebb nevén Abigél szerint:

A hajnalkamag egy eléggé vicsorgós darab volt.

Most a drogfogyasztás egy új reneszánszát éljük, és ha ebben az újjászületéseben Leonardo da Vinci a dizájnerdrog, akkor a kék hajnalka legfeljebb Lorenzo Lotto. Az Indexnek nyilatkozó fogyasztók nagy része hamarabb próbálta és gyakrabban él speeddel, ecstasyval vagy LSD-vel, mint LSA-val. Ennek oka egyrészt az LSA-fogyasztás mellékhatásai, másrészt az erős pszichés terhelés, amelyre a tudatos fogyasztók tapasztalat nélkül nem vállalkoznak. Egy LSA-triphez szükséges kékhajnalka-mennyiség 600-800 forintba kerül, míg egy LSD-vel lecseppentett bélyeg utcai ára 2500 forint körül mozog, mégis a legtöbben nem anyagi okokból vagy könnyű hozzáférhetősége miatt próbálják ki a kék hajnalkát, inkább egyszerűen a drogpalettát szeretnék végigkóstolni.

A hajnalkát számos módon lehet fogyasztani, van, aki például gyümölcsös joghurttal szokta elnyomni a megőrölt magok kesernyés ízét. Egy másik, neten terjedő technikával kinyerhető a magvak LSA-tartalma: a magokból készült őrleményt citromos vízben kell áztatni, és kevergetni, majd pár óra múlva leszűrni, az így nyert folyadék íze teához hasonlítható.

Halu, itt vagyok

Azonban több szakember óva int az LSA használatától, mivel sosem lehet tudni, hogy a tömegtermelésből az áruházak polcaira kerülő magokat mivel kezelték. A fogyasztók nagy része jobban megbízik a megszokott dílerüktől vásárolt, laboratóriumi környezetben készült anyagok hatásában. Egy fiatal budapesti pár sokkolva mesélte, hogy több barátjuk is pszichiátrián végezte egy rosszul sikerült hajnalkás kaland után, így annak ellenére, hogy havi többször élnek tudatmódosító szerekkel, a hajnalkát sosem próbálnák ki.

Ettől függetlenül az élményt többen pozitívnak könyvelték el. Ilyen például Petra 23 éves egyetemista, akivel hosszasan beszéltem a hallucinogénhez fűződő élményeiről. Elmondása szerint a barátjától hallott először a kék hajnalkáról, majd egy kezdődő házibuliban felvetődött az ötlet, hogy kipróbálják. Elmentek a legközelebbi áruházba 2-4 csomaggal vettek fejenként, darabonként 200 forintot fizettek. Kb. 250-300 magot fogyasztottak (egyszerűen megrágták és lenyelték). Petra szerint ez nem bizonyult jó ötletnek, mivel a magok héja ciánt tartalmaz, emiatt többen rosszul érezték magukat a társaságban, a trip első órájában hányingerre, gyomorgörcsre panaszkodtak, majd amikor megjött az LSA hatása, a mellékhatások elmúltak.

„Körülbelül 4-5 órán keresztül tartott. Először a látásom homályosult el, nagyon zavarók lettek az erős fényforrások, minden nagyon világosnak tűnt, majd elkezdtem élesen látni bizonyos színeket (zöld, piros). Később felhőtlen boldogságérzet öntött el, mindvégig mosolyogtam, nyugodt voltam és kiegyensúlyozott. A hányinger/rosszullét, negatív gondolatok és felelem is elmúlt. A tapintás külön élménnyé vált, a bőrkanapé ráncait, a vakolat apró hibait és a saját bőröm pórusait is felnagyítva éreztem. A mentális kapacitásom nem változott sokat, normális beszélgetéseket tudtam folytatni, azonban megromlott a koncentrációs képességem, így hamar elvonta bármi a figyelmemet" – mondja Petra az élményről.

Ezek nagyrészt az LSD hatásai is, de Petra sosem használt LSD-t, így leginkább az általa is próbált MDMA-hoz tudta hasonlítani az élményt, amely hasonló bizsergést okoz, bár a tiszta ecstasy használatakor nagyobb eufória érzete volt és nem tapasztalt fényérzékenységet sem. Petra tervezi, hogy újból kipróbálja az LSA-t, de ha így lesz jobban oda fog figyelni a magok előkészítésre.

Aztán jön a flashback

Az Európai Unióban hivatalosan 41 olyan pszichoaktív anyagot azonosítottak, amelyek az ecstasy, a kokain és más kábítószerek hatásait másolják és legálisan árusíthatók. De emellett több száz, a hajnalkához hasonló tudatmódosító növény létezik.

Dr. Zacher Gábor toxikológus megkérdezésünkre elmondta, hogy pályája alatt ritkán találkozott kékhajnalka-felhasználókkal. Hallucinogénről lévén szó, a fogyasztóknál a túladagolás veszélye a psziché túlzott terhelésével, ebből fakadó elmezavarral kapcsolódik össze. Tapasztalata szerint a kékhajnalka-felhasználók gyakorta panaszkodnak flashback élményekre, és leginkább ez az a mellékhatása, amellyel orvoshoz fordulnak.

Rovatok