Index Vakbarát Hírportál

Agydaganatot gyógyíthat a zikavírus

2017. szeptember 6., szerda 14:55

Bár a zikavírus súlyos agyi deformációt okozhat csecsemőknél, új gyógymódot kínálhat a felnőttek agydaganatára – írja az MTI a BBC Online-ra hivatkozva.

Egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a kórokozó kiválasztja, megfertőzi és elpusztítja a felnőtt agy rákos daganatsejtjeit. Tanulmányukat a Journal of Experimental Medicine-ben közölték. A kísérletekben a kísérleti egerek agyában összezsugorodott az agresszív tumor a befecskendezett zikavírustól. Az egészséges agysejtek érintetlenek maradtak.

Az embereken végzett kutatások még messze vannak, de a szakértők szerint a vírust akkor is be lehetne juttatni az agyba, amikor a tumort eltávolító műtétet végzik. Michael Diamond, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának tudósa, a tanulmány egyik készítője azt reméli, az emberi tesztek másfél éven belül elkezdődhetnek.

A vírus emberi agysejttenyészeteken végzett laboratóriumi kísérletekben jól működött.

Az agydaganatnak többféle típusa van. A felnőtteknél a leggyakoribb és legnehezebben kezelhető a glioblasztóma. Gyorsan növekszik, gyorsan terjed az agyban, és nehéz megállapítani, hol végződik a tumor, és hol kezdődik az egészséges agyszövet. Az agresszív sejtek eltávolításához ezért néha nem elég a sugár- és a kemoterápia. Az új kutatás szerint azonban a zikavírusos kezelés elpusztítja az eddigi terápiáknak ellenálló tumorsejteket.

A tudósok szerint a glioblasztóma őssejtjei tovább növekednek és osztódnak, új és új daganatsejteket termelve még a legerőteljesebb kezelés után is.

A csecsemők agyában rengeteg egészséges őssejt van; alighanem ez magyarázza, hogy miért okoz náluk súlyos károsodást a zikavírus. A felnőtt agyban kevesebb az őssejt, vagyis a zikavírusos terápia csak a daganatot okozó őssejteket támadja meg, komolyabb mellékhatások nélkül.

Rovatok