Index Vakbarát Hírportál

Pestisjárvány pusztít Madagaszkáron, több tucat halott, több százan betegek

2017. október 10., kedd 13:33

Tüdőgyulladással járó pestisjárvány tört ki Madagaszkáron. A kór már a legnagyobb városokat is elérte. A Madagaszkári Egészségügyi Minisztérium  október 7-i közleménye szerint eddig 343-an betegedtek meg és 42-en haltak meg a pestis miatt, és a számok gyorsan nőnek.

A járvány már 20 körzetet érint 10 különböző régióban. A fővárosban, Antananarivóban bezárták az iskolákat és törölték a nyilvános eseményeket.

A betegséget egy 31 éves férfi terjesztette el, aki maláriaszerű tünetektől szenvedett. A férfi  bozóttaxival érkezett az ország távoli részéről, és útközben áthaladt a fővároson is. Utazás közben halt meg augusztus 27-én. Az útvonala során számos embernek adta tovább a fertőzést. A járvány akkor szabadult el, amikor a kór elérte a fővárost.

Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki. A pestis rendszeres visszatérő betegsége a szegény szigetországnak, de többnyire a kevésbé veszélyes formája, a búbópestis üti fel a fejét. Ennek a veszélyét sem szabad alábecsülni: az állatokról emberre terjedő kór a XIV. században Európa lakosságának 60 százalékát kiirtotta.

A búbópestist és a tüdőgyulladásos pestist egyaránt a Yersinia pestis baktérium okozza. Utóbbi akkor lép fel, ha a búbópestist nem kezelik megfelelően, és a betegség megtámadja a tüdőt is. A tüdőgyulladásos pestisjárvány azért veszélyesebb, mert emberről emberre is terjedhet, pusztán köhögés útján. A madagaszkári pestisjárvány emiatt gyorsan terjedt az olyan sűrűn lakott városi területeken, mint amilyen Antananarivo.

Az Egészségügyi Világszervezet, hogy megfékezze a betegség terjedését, 1,2 millió dózisra elegendő antibiotikumot juttatott Madagaszkárra, és másfél millió dollárt különített el a betegség elleni küzdelemre. Hamarosan több orvosság is érkezhet a térségbe.

A pestis civilizált országokban ritka – az Egyesült Államokban 16 esetet jegyeztek 2015-ben -, de Madagaszkáron, Kongóban és Peruban rendszeresek a pestisjárványok.

(Science)

Rovatok