Index Vakbarát Hírportál

Sziámi ikrek születtek a kongói dzsungelben

2017. október 16., hétfő 14:51

Sziámi ikrek születtek a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik távoli szegletében. Kész kaland volt, mire eljutottak a fővárosi kórházba, hogy végrehajtsák rajtuk a szétválasztó műtétet.

A világon nagyjából minden kétszázezredik szülésre jut egy-egy sziámi ikerpár. A túlélésüket soha nem lehet biztosra mondani, különösen, ha olyan helyen születnek, ahol nincs orvosi segítség és megfelelő szakértelem a szétválasztó műtét végrehajtására. Különösen Kongóban, ahol még soha nem végeztek ilyen beavatkozást.

A szóban forgó ikerlányok Muzombóban, Kongó nyugati részén születtek. A köldöküknél nőttek össze. Szüleik, Claudeine Mukhena és Zaiko Munzandi azonnal rájöttek, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség. Takaróba csavarták a gyerekeket, és motorbiciklivel indultak a legközelebbi kórházba, Vangába. A helyieknek azonban se kellő szaktudásuk, se eszközeik nem voltak, hogy biztonságban elválasszák egymástól az ikreket.

Az orvosok a fővárosba, Kinshasába küldték a szülőket, ami több mint 300 mérföldnyire van Vangától. A szülők nem kockáztatták meg, hogy továbbra is veszélyes utakon furikázzanak a két kicsivel, ezért igénybe vették a humanitárius segélyszervezet, a MAF repülőgépét, akik eljuttatták őket a fővárosba. A műtétet önkéntes sebészek végezték el.

A beavatkozás sikeres volt, a két kislányt elválasztották egymástól. Most a Vangai Evangelikus Kórházban ápolják őket. Orvosuk, dr. Junior Mudji szerint a lányok rendesen alszanak, esznek, és úgy általában jól érzik magukat.

(BBC News)

Rovatok