Index Vakbarát Hírportál

Szívroham? Védekezzen spagettivel!

2017. október 19., csütörtök 12:01

Egyél spagettit, és röhögj a halál pofájába! – mondhatnánk (ha nem tudnánk, hogy teli szájjal röhögni egyrészt udvariatlan, másrészt gusztustalan), mert egy olasz kutatócsoport kifejlesztett egy speciális tésztát, amivel csökkenthető a szívrohamkockázat.

A pisai kutatók tésztájának az árpaliszt a titkos összetevője. Az árpa béta-glükánt tartalmaz, amiről tudni lehet, hogy segít a szervezetnek az új vérerek kialakításában. Ez egyfajta természetes bypassként működik szívroham esetén – legalábbis a kutatók szerint.

Hogy teszteljék a hipotézist, a kutatók árpaliszttel készült tésztával etettek egereket, majd mesterséges kardiovaszkuláris zavarokat idéztek elő náluk. Azok az állatok, akiket hagyományos, búzaliszttel készült tésztával etettek, jóval nagyobb eséllyel pusztultak el, mint azok, akik árpalisztből készült spagettit kaptak, és a túlélők szíve is nagyobb mértékben károsodott.

Ez az első alkalom, hogy természetes bypasst hoztunk létre pusztán élelmiszerek felhasználásával, mint amilyen az árpalisztes tészta.

– mondta a kutatást vezető Vincenzo Lionetti. A kutatók remélik, hogy az árpalisztes tészta hamarosan az emberek szívéhez is utat talál (elnézést).

(The Local)

Rovatok