Index Vakbarát Hírportál

Demencia sújtja a japán sofőröket

2017. november 3., péntek 13:43

Demenciában szenvedhet legalább harmincezer, 75 éven felüli japán gépkocsivezető – derült ki az idős vezetők esetében év elején életbe léptetett szigorúbb orvosi vizsgálatokból. A japán rendőrség szerint ez az 1,1 millió idős gépkocsivezető három százalékát jelenti.

Az új közlekedési törvény előírja, hogy március elejétől a vezetői engedély megújításakor a 75 évnél idősebbeknek részt kell venniük kognitív funkciók (megismerési funkciók) vizsgálatán is. Ha felmerül a demencia veszélye, újabb orvosi vizsgálatokra kötelezik őket.

A tesztek megmutatták, hogy az idős vezetők többségének, 780 ezer embernek nincs problémája a kognitív funkciókkal. 300 ezerről azonban kimutatták, hogy kisebb problémák előfordulnak náluk.

A szeptember végéig kognitívfunkció-vizsgálaton átesett 1,1 millió idős emberből 30 170-et küldtek tovább orvoshoz. Közülük több mint 7600 esett át a vizsgálaton, ami 1622 idős gépkocsivezető engedélyének visszavonását vagy felfüggesztését eredményezte. Bár a másik 6051 gépkocsivezetőnek engedélyezték a vezetést, 70 százalékukról megállapították, hogy fennáll náluk az időskori elbutulás kockázata, ezért félévente orvosi ellenőrzésre kell menniük.

Japánban, ahol a legtöbb idős ember él a világon, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az idős sofőrök által elkövetett súlyos balesetek száma. Ezért szigorítottak orvosi vizsgálatukon. Tavaly októberben egy 87 éves férfi által vezetett teherautó iskoláscsoportba hajtott Jokohamában; a balesetben egy fiú életét vesztette. Egy hónappal később Tokióban egy 83 éves nő két halálos áldozattal járó balesetet okozott.

(MTI)

Rovatok