Index Vakbarát Hírportál

A virtuális valóság gyökeresen megváltoztathatja a skizofrénia kezelését

2017. november 24., péntek 17:11

Eredményesnek bizonyult az a kísérleti terápia, amely során a páciensek fejében hallott kínzó hangokhoz virtuális arcképet társítottak. – írja az MTI. A kutatók összehasonlították az avatárterápiát a támogató tanácsadással, és 12 hét után úgy találták, hogy az avatárok jóval hatékonyabban csökkentették a hanghallucinációkat.

A terápia egyelőre nem érhető el széles körben, további kutatásokra lesz szükség a sikeressége bizonyításához, a kezelés kidolgozásához. Ha azonban bizonyítható lesz, Lancet Psychiatry szaklapban publikálták tanulmány szerzői szerint

az avatárterápia gyökeresen megváltoztathatja skizofrén betegek millióinak kezelését.

A skizofrénia olyan pszichés betegség, amely minden századik embert érint a világon. Legjellemzőbb tünetei a téveszmék és a hanghallucinációk. A hangok jellemzően sértőek, kínzóak és fenyegetőek, gyötrelmet okozva ezzel a betegnek. A legtöbb érintett esetében a gyógyszeres kezelés csökkenti a tüneteket, négyből nagyjából egy esetben azonban a hallucinációk folytatódnak.

A kísérleti terápiában 150 brit beteg vett részt, akik húsz éve szenvednek skizofréniában, és több mint egy éve tapasztalnak folyamatosan hanghallucinációkat. 75 személy részesült avatárterápiában, 75-en támogató pszichoterápiában, miközben mindannyian tovább szedték az antipszichotikus gyógyszereiket.

Az avatárterápiát hat héten keresztül heti egyszer, 50 percen át tartották. A kezelés előtt a páciensek egy terapeutával közösen dolgozva alakították ki a vizualizált szimulációt, vagyis az avatárt ahhoz a hanghoz, amelyet leginkább le akartak csendesíteni a fejükben. Meghatározták, hogy mit mond, milyen a hangja, milyen lehet külsőleg.

Tom Craig, a londoni Maudsley Hospitalban és a King's College London Pszichiátriai, Pszichológiai és Neurotudományi Intézetében végzett kutatás vezetője szerint a kísérleti terápia kezdeti bizonyítékokkal szolgált arról, hogy gyors javulást eredményez a hanghallucinációkkal szemben. A terápia hatása átlagosan hat hónapig észlelhető.

A virtuális valóságot már ma is sokféleképpen használják az egészségügyben, a különféle terápiás módszerek mellett a fiatal orvosok képzésében is. Ezt a trendet ebben a cikkben mutattuk be részletesebben.

Rovatok