Index Vakbarát Hírportál

Videojátékkal kezelték a skizofréniát

2018. február 13., kedd 11:22

Egy kutatócsoport szerint kordában tarthatók a skizofrénia tünetei, ha a betegek eleget gyakorolnak egy bizonyos videojátékkal. Az eljárás segítséget nyújthat azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

A kis létszámú tanulmányban részt vevő páciensek le tudtak szállni egy űrrakétával, ha a vezérlőegységet a hallókérgükhöz csatlakoztatták – ez az agyterület a legérzékenyebb a beszédre és az emberi hangokra. (Azt már régóta tudjuk, hogy a skizofréniásoknál ez az agyterület az átlagosnál érzékenyebb.)

A mostani eredmények azt mutatják, hogy ha eleget gyakorolnak, a betegek elsajátíthatják az űrhajó irányításához szükséges technikát, amit a mindennapi életben már arra használhatnak, hogy csökkentsék a rájuk törő érzékcsalódások erejét. A tanulmányt azonban egy kis létszámú csoporton végezték, így az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A tanulmányban részt vevő 12 személy korábban súlyos érzékcsalódásoktól szenvedett – ez a skizofrénia gyakori velejárója. Hogy felülkerekedjenek a tüneteken, a pácienseket arra kérték, hogy játsszanak a játékkal, miközben egy MRI szkennerrel vizsgálták az agyukat; a járművet a saját mentális stratégiájukkal kellett irányítaniuk. Miközben ezzel foglalkoztak, képessé váltak rá, hogy a hallucináció során kívülről hallott hangokat internalizálják és elcsendesítsék.

Dr. Natasza Orlov, a londoni King's College munkatársa szerint a páciensek tudják, mikor fognak hangokat hallani, mert megérzik; az új módszerrel azt szeretnék elérni, hogy ezeket a megfelelő mentális technikák elsajátítása után visszaszoríthassák, vagy teljesen megszüntethessék. A tanulmányban részt vevő páciensek négy alkalommal próbálták ki a játékot az MRI szkennerben; mindannyian úgy találták, hogy a kívülről hallott hangok egyre inkább belsővé válnak, ami megnyugtatta őket, így könnyebben megbirkózhattak vele.

A kutatók most egy nagyobb létszámú, kontroll csoporttal kiegészített tanulmányt is készítenének, hogy nagyobb mintán teszteljék az eljárás használhatóságát.

(BBC News)

Rovatok