Index Vakbarát Hírportál

Egyedülálló apának lenni halálos

2018. február 14., szerda 15:28

Kanadai kutatók szerint a gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké, a párkapcsolatban élő nőké, illetve a gyermeküket egyedül nevelő nőké. A témával kapcsolatos tanulmány a Lancet Public Health új számában jelent meg.

Bár a vizsgálatunk nem azonosította a pontos okot, találtunk arra utaló jeleket, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra. Ez jelentheti az egészségügyi kockázatokat ennél a veszélyeztetett csoportnál

– mondta Maria Chiu, a Torontói Egyetem munkatársa.

Az egyedülálló apák a többiekhez viszonyítva általában idősebbek voltak, többen szenvedtek közülük rákban, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben. Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, és több alkoholt ittak.

A kutatók 40 490 emberről készítettek összehasonlító elemzést. Közülük 871 volt gyermekét egyedül nevelő apa,  4590 egyedülálló anya, 16 341 párkapcsolatban élő apa, és 18 688 párkapcsolatban élő anya. Átlagosan 11 éven át követték őket, ezalatt 693-en haltak meg a több mint 40 ezerből.

(MTI)

Rovatok