Index Vakbarát Hírportál

Csak 36 százalékban véd az idei influenzaoltás

2018. február 16., péntek 15:28

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) felmérése szerint csak 36 százalékban hatékony az influenza elleni védőoltás a betegség megelőzésében. Az elmúlt tíz évben csak egy eset volt, amikor a vakcina ennél kevésbé hatásosnak bizonyult.

Az idei télen a legtöbb megbetegedést a z A típusú H3N2 influenzavírus okozta. A kutatókat az érdekelte, hogy a védőoltás csekély hatékonysága vezetett-e ahhoz, hogy ebben az évben különösen sok megbetegedés történt. A felmérés adatai szerint a válasz: igen.

Az a tény, hogy a védőoltás nem teljesített jól, világosan közrejátszott ebben.

– mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője.

A CDC még csak az előzetes adatokat tudta közzétenni; ezek a szezon végére jelentősen változhatnak. A szakemberek tehát arra figyelmeztettek, hogy

még mindig érdemes influenza elleni védőoltást kérni.

A vakcina ad bizonyos védettséget, csökkenti az esetleg jelentkező tünetek súlyosságát, megelőzi, hogy kórházi kezelésre legyen szüksége a betegeknek és akár életet is menthet. Egy különösen rossz évben nagyjából 56 ezren halnak meg influenza miatt.

Bármilyen védőoltás jobb, mint a semmi!

– mondta Scott Hensley, a Pennsylvania Egyetem mikrobiológusa.

A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosának követésével mérték. Regisztrálták, hogy ki kapta el a betegséget és hányan voltak beoltva. A védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott egy másik gyakori influenzavírus, az A típusú H1N1 ellen; ebben nem betegedtek meg sokan. A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget ad.

A CDC szerint idén főleg az idősebbek szenvedtek az influenza miatt. Ebből a korcsoportból kerültek legtöbben kórházba, és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány. Ha a mostani adatok nem változnak, az azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc influenzaszezonból ötben alapvetően hatástalan volt a védőoltás az idősek számára. A CDC igazgatója, Anne Schuchat szerint ez a tény rámutat arra, hogy hatékonyabb vakcinákra van szükség.

A kutatók szerint az idősek azért szenvednek most jobban az influenzától, mert fiatal korukban a H1N1 vírusnak voltak kitéve, amivel a szervezetük jobban megbirkózik, mint az Egyesült Államokban csak a hatvanas évek végétől elterjedt H3N2 vírussal.

Más kutatók szerint a vakcinák előállításával is gond van; úgy látják, új módszerrel előállított új vakcinákra lesz szükség.. A vírusokat tojásban tenyésztik ki, de a kutatások szerint a tojásban nevelt vírus nem hatékony az embereket megfertőző H3N2 influenzavírus ellen.

(MTI)

Rovatok