Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon nem alakulhat ki kanyarójárvány

2018. március 5., hétfő 10:50

Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon, és az esetleges behurcolt esetek sem fognak továbbterjedni – mondta a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 csatorna hétfői műsorában az MTI beszámolója szerint.

Szlávik János szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarországon nem terjedt el olyan oltásellenes hangulat, mint Olaszországban. Százszázalékos átoltottság azonban lehetetlen szerinte, mert mindig lesz olyan, akit egészségügyi okok miatt – immunhiány, daganatos betegség – nem lehet beoltatni.

Magyarországon a kanyaró ellen 15 hónapos korban oltanak, ezt járványveszély esetén előrébb lehet hozni, de erre Szlávik szerint most nincs szükség.

A kanyaró náthával, lázzal, torokfájással és az egész testen megjelenő kiütésekkel jár, a kiütések megjelenésével egyre kevésbé, viszont már a tünetmentes szakaszban is fertőz – mondta el a főorvos, hangsúlyozva, hogy a kanyaró komoly betegség, mert a bakteriális szövődmények halált is okozhatnak.

A jelenlegi járványban Romániában – ahol nincs olyan törvény, ami kötelezővé tenné a védőoltást – eddig negyvenen haltak meg, és Ukrajnában is rohamosan terjed a betegség. Itthon február közepéig 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk.

Rovatok