Index Vakbarát Hírportál

Védőoltás készült agydaganat ellen

2018. május 30., szerda 15:26

A felnőtteket érintő leggyakoribb, legagresszívebb agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során. Az úgynevezett glioblasztómával diagnosztizált pácienseknél egy immunterápiás oltás jelentősen megnövelte a túlélési időt.

A glioblasztóma az agyból kiinduló daganatok leggyakoribb fajtája, egyben a felnőttek agytumorjai közül a legagresszívebb, gyakran hatástalan a kezelése. A tudomány úgy véli, ennek az az egyik oka, hogy sok sejttípus található benne, és a használatban lévő gyógyszerek nem tudják hatásosan felvenni a harcot az összes típussal szemben.

A legtöbb agydaganathoz hasonlóan a glioblasztóma oka is ismeretlen. A gyógyítása úgy zajlik, hogy a daganatot műtéttel eltávolítják, utána sugár- és kemoterápiát kap a beteg. A kezelés nem mindig eredményes: a páciensek átlagosan 15-17 hónappal élik túl az operációt.

A kutatók 331 pácienssel végeztek teszteket Amerikában, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban. A hagyományos kezelés mellett a résztvevők közül 232 immunterápiás vakcinát kapott, a többiek placebót. A vakcinához a beteg szervezetéből vettek immunsejteket, közülük is úgynevezett dendritikus sejteket, majd vegyítették őket a páciens daganatmintájával. A vakcinát a páciensekbe injekciózták, ahol az immunrendszerük felismerte az újra támadó rákot.

A 11 éve folyó kutatás résztvevői átlagosan több mint 23 hónappal, százan 40,5 hónappal élték túl a műtétet. Egy páciens a műtét után több mint 7 évet élt; ez volt a leghosszabb túlélési idő.

Mivel a vizsgálat nem ért véget, még nem tudni, hogy kik kaptak vakcinát és kik placebót, de ha lezárják a teszteket, újra elemezni fogják az adatokat. A szerzők szerint azok a páciensek, akik egy bizonyos küszöböt elérnek visszaesés nélkül, szokatlanul hosszú túlélési idő elé nézhetnek.

(BBC News | MTI | Journal of Translational Medicine)

Rovatok