Index Vakbarát Hírportál

Aki gyorsabban jár, tovább él

2018. június 1., péntek 16:49

Jelentősen csökkenti a gyors járás az idő előtti halálozás kockázatát, állapította meg egy ausztrál kutatócsoport. A Sydney-i Egyetem kutatói 50 ezer gyalogló adatait elemezve vontak összefüggést a sétálás sebessége és a korai halálozás kockázata között. Az eredmények szerint

az átlagos vagy annál gyorsabb gyaloglás 20-24 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát azokéhoz képest, akik jóval lassabban járnak.

A 60 évnél idősebbek körében a hatás még nagyobb: náluk 46 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez köthető halálozások aránya, ha az átlagos sétálókhoz viszonyítjuk őket, illetve 53 százalékkal, ha a gyorsan gyaloglókkal vonunk párhuzamot.

Emmanuel Stamatakis, az egyetem kutatója szerint a gyors séta 5-7 kilométeres óránkénti sebességet jelent, de ez valójában az adott személy fittségétől függ. A megfelelő sebességet az jelzi, ha a sétáló enyhén kifullad, vagy idővel izzadni kezd.

A szakértők elismerik, hogy nehéz megérteni az összefüggést a sétálás sebessége és a halálozási kockázat csökkenése között,de Stamatakis szerint a tanulmány felhívhatja az emberek figyelmét arra, hogy járjanak gyorsabban.

Arra nincs bizonyíték, hogy a séta sebessége kihatna a rák okozta halálozás kockázatára.

(MTI)

Rovatok