Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik fiatal amerikai felnőtt opioidok miatt hal meg

2018. június 4., hétfő 16:17

Az opioidokkal függött össze minden ötödik fiatal felnőtt halála az Egyesült Államokban 2016-ban egy új tanulmány szerint – írja az MTI. A torontói St. Michael kórház kutatói az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) adatait használták a tanulmányhoz, amelyet a JAMA Network Open nevű szaklap tett közzé.

Az opioidok a legerősebb fájdalomcsillapítók, lehetnek természetes, félszintetikus vagy szintetikus vegyületek. Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát okoz az opioipfüggőség, a problémáról legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesebben. Tavaly ősszel Donald Trump amerikai elnök már egészségügyi szükségállapotot hirdetett a probléma kezeléséért.

A CDC adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban. A becslések szerint csak ebben az évben 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda idejekorán az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás számlájára írható. A vizsgált évben minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

Korcsoportok és nemek szerint eltérőek voltak az arányok, az opioidok miatt meghaltak több mint kétharmada férfi volt. A 24-35 éves fiatal felnőttek körében volt a legmagasabb a halálozási arány: ebben a korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások 20 százalékáért az opioidok voltak a felelősek, míg 2001-ben ez az arány még mindössze 4 százalék volt. A többi korcsoportban a különböző okokból bekövetkező halálozások kisebb, de még így sem elhanyagolható százalékáért voltak felelősek az opioidok.

Az opioidokkal összefüggő korai halálozás már most óriási és egyre csak növekvő közegészségügyi terhet ró az Egyesült Államokra

- írták a kutatók a tanulmányukban.

Az opioidproblémára az is segít ráirányítani a figyelmet, hogy az utóbbi években több híresség halálában is szerepet játszottak ezek a szerek. A zenész Tom Petty tavaly októberi halálát gyógyszer-túladagolás okozta, ahogy Prince is emiatt halt meg 2016-ban.

Rovatok