Index Vakbarát Hírportál

Legalizálták az orvosi marihuánát Nagy-Britanniában

2018. július 27., péntek 12:32

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. A döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter.

Az orvosok ősztől írhatják fel a kannabisztartalmú gyógyszereket és készítményeket. A tájékoztatás szerint kivételes klinikai esetekben lehet majd alkalmazni a szert. Az intézkedés nem jelent elmozdulást a marihuána rekreációs célú használatának engedélyezése felé.

A döntést előkészítő hatástanulmányokat több eset hatására rendelték el. Előfordult, hogy megtagadták az epilepszia ritka és igen súlyos formájában szenvedő gyerekektől a kannabiszolaj használatát, pedig a szülők szerint segíthetne a rohamok idején. Az ehhez hasonló esetekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A nagy felháborodást kiváltó ügyek nyomán a belügyminisztérium ideiglenes és korlátozott időre szóló engedélyt adott a kannabisz használatára a betegek kezelésében.

A marihuána orvosi célú alkalmazása a felmérések szerint több ezer, gyógyszer-rezisztenciával küzdő betegen segíthet. A konzervatív brit kormány megosztott volt a hatástanulmányok elrendelésében. Theresa May miniszterelnök például nem támogatta az intézkedést.

(MTI)

Rovatok