Index Vakbarát Hírportál

Az üvegházhatású gázok 25 százalékos csökkentését ígéri az új japán kormányfő

2009. szeptember 7., hétfő 11:15

Az új japán miniszterelnök, Hatojama Jukio hétfőn kijelentette, hogy balközép kormánya 2020-ig 25 százalékkal fogja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest.

Az új miniszterelnök szeptember 19-én lép hivatalba. Az ambiciózus középtávú szén-dioxid-csökkentési tervet bejelentve arra hivatkozott, hogy a tudósok szerint csak ilyen lépéssel állítható meg a klíma melegedése. Hatojama közölte, hogy hasonló méretű csökkentést vár el a többi nagy kibocsátó országtól. Név szerint ugyan nem említve Kínát és Indiát, de hozzátette, hogy a fejlődő országoknak is muszáj erőfeszítést tenniük az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, mert a klímaváltozás problémájában világméretű összefogásra van szükség.

Az új kormányfő kijelentette, hogy a koppenhágai klímaértekezleten decemberben ezt a 25 százalékos csökkentési célt fogja képviselni. A koppenhágai ENSZ-világkonferencián kellene új egyezményt aláírni a lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe. A távozó konzervatív kormányfő, Aszo Taro korábban csak 8 százalékos csökkentést tűzött ki középtávú célként 2020-ig, az alapnak vett 1990-hez képest. Ezért hevesen bírálták a környezetvédők.

Az Európai Unió 20 százalékos kibocsátási csökkentést javasol, azzal, hogy hajlandó 30 százalékra emelni a célt, ha a világ más országai is csatlakoznak hozzá. Japán a világ második legnagyobb gazdasága, és az ötödik legnagyobb az üvegházhatású gázok kibocsátása terén.

Rovatok