Index Vakbarát Hírportál

Víz alatti kormányülés a Maldív-szigeteken

2009. október 5., hétfő 15:55 | aznap frissítve

A Maldív-szigetek kormánya víz alatti kabinetüléssel akarja felhívni a nemzetközi figyelmet a klímaváltozásra, amely a korallzátonyokon fekvő kis országot elmerüléssel fenyegeti.

A víz alatti kormányülés október 17-én lesz, az ülést hat méter mélyen fogják tartani, búvárruhában. A miniszterek és az elnök fehér táblák és kézjelek segítségével fognak kommunikálni. Az államelnök, Mohamed Nasheed fog elnökölni, aki igazolt búvár. Rajta kívül a kormány 14 tagja a hét végén alapfokú búvároktatásban részesült. Az ülés végén a kormány tagjai felhívást írnak alá, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére szólítja fel a világ többi országát.

A Maldív-szigetvilág Srí-Lankától délnyugatra fekszik, az Egyenlítő mentén, és a klímaváltozás által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik. Az ENSZ kormányközi klímaszakértői testületének 2007-es mérsékelt prognózisa szerint a tengerek vízszintje ebben az évszázadban 18-59 centiméterrel emelkedik. A Maldív-szigetek így gyakorlatilag lakhatatlanná válnak. Más becslések viszont a több méteres vízszintemelkedést sem zárják ki.

Az ország korallzátonyokból álló területének több mint 80 százaléka még 1 méterrel sincs magasabban a tenger átlagos szintjénél. A kézzel fogható veszély miatt Nasheed elnök már felvetette, hogy Ausztráliában vagy Srí Lankán vásárolna új hazát 330 ezres népe számára.

Rovatok