Index Vakbarát Hírportál

Megtartották a víz alatti kormányülést a Maldív-szigeteken

2009. október 17., szombat 13:01 | aznap frissítve

Víz alatt üléseztek szombaton a Maldív-szigetek miniszterei hat méterrel a vízfelszín alatt korallok és trópusi halak közt.

A korallzátonyokon fekvő kis ország víz alá kerülhet a globális felmelegedés miatt, ezért meglehetősen szokatlan, víz alatti kabinetüléssel hívták fel szombaton a nemzetközi figyelmet a klímavédelemre.

Mohamed Nasheed elnök - aki egyébként képzett búvár - ugrott bele búvárruhában először az Indiai-óceánba, és merült le a hat méter mélyen lévő tárgyalóasztalokhoz. Őt helyettese és egytucat minisztere követte a helyi tévék által élőben közvetített eseményen. A víz alatti beszéd helyett kézjelekkel és írásos kommunikációval tartották kormányülést a fővárostól, Malétól 25 percnyi csónakútra, hat méterrel a vízfelszín alatt.

A víz alatti ülésen közösen aláírtak egy dokumentumot, amelyben felszólították a világ országait, hogy még a decemberi klímakonferencia előtt határozzák el: csökkentik a felmelegedést gyorsító széndioxid kibocsátást. A maldív kormány azt is tervezi, hogy létrehoznak egy alapítványt, és ebből finanszírozzák - ha szükséges - a 350 ezres lakosság kitelepítését.

A miniszterek egyébként nevükkel látták el a búvárruhájukat, és elárverezik őket, a bevételt pedig a korallzátonyok védelmére fogják fordítani.

A Maldív Köztársaság csaknem 1200 korallszigeten terül el, amelyből 200 lakott. Területének több mint 80 százaléka még 1 méterrel sincs magasabban a tenger átlagos szintjénél. Srí-Lankától délnyugatra fekszik, az Egyenlítő mentén, és a klímaváltozás által legsúlyosabban érintett országok közé tartozik.

Az ENSZ kormányközi klímaszakértői testületének 2007-es mérsékelt prognózisa szerint a tengerek vízszintje ebben az évszázadban 18-59 centiméterrel emelkedik. A Maldív-szigetek így gyakorlatilag lakhatatlanná válnak. Más becslések viszont a több méteres vízszintemelkedést sem zárják ki.

Rovatok