Index Vakbarát Hírportál

Fehérre festenék a perui gleccsereket

2009. november 4., szerda 10:00 | aznap frissítve

Egy perui tudós kedden javasolta, hogy fessék fehérre a gleccserek olvadása következtében előbukkanó sziklákat és a talajt – így a felszín kevesebb meleget nyelne el. Eduardo Gold, a Perui Gleccserek elnevezésű civilszervezet elnöke a parlamentben ismertette javaslatát.

Elképzelését már a Világbank is számon tartja az olyan szóba jöhető intézkedések között, amelyeket be lehet vetni a klímaváltozás mérséklésére. A javaslatnak az a háttere, hogy amint a gleccserek olvadnak, apránként egyre több sötét színű felület bukkan elő, és ezek a felületek több napsugárzást nyelnek el, mint előtte a fehér jégfelszín. A gleccserek olvadása egyfelől az általános felmelegedésnek a következménye, másfelől viszont maga is erősíti a felmelegedést.

Gold elképzelése szerint környezetbarát festéket lehetne alkalmazni, amely mészkőből készül, és nem tartalmazna vegyszereket. A festék előállítására a helyi lakosságot lehetne alkalmazni, ez 5 éven át 15 ezer munkahelyet jelentene.

Az ötlet, hogy fehér festéssel lépjünk fel a klíma melegedése ellen, nem új. Javasolta ezt már az amerikai energiaügyi miniszter, a fizikai Nobel-díjas Steven Chu is. New Yorkban már vannak is olyan háztetők, amelyeket fehérre festettek. De Gold az első, aki olyan méretekben javasolja a fehérre festést, mint amekkorákat a gleccserek jelentenek.

A trópusi Andok gleccserei különösen érzékenyek a klímaváltozásra. Egyes tudósok szerint az elmúlt 30 év alatt felületük 30 százalékkal csökkent. Más szakemberek szerint viszont az olvadás sokkal nagyobb mértékű. Goldot az után hívta meg a perui parlament, hogy bejutott egy világbanki ötletpályázat döntőjébe. A győztest év végén fogják megválasztani.

Rovatok