Index Vakbarát Hírportál

Melegebb éghajlatra küldte egy diáklány a klímakonferencia résztvevőit

2011. december 13., kedd 17:58

Anjali Appadurai, a maine-i Atlantic Főiskola diákja a durbani klímakonferencia zárásaként indulatos beszédet tartott a delegáltak és a kormányok képviselői előtt. Anjali elfogadhatatlannak nevezte, hogy a résztvevők politikai érdekekre hivatkozva halasztgatják a megállapodást, súlyos kockázatnak téve ki ezzel a klímaváltozásban leginkább érintett Afrikát.

Anjali közölte a hallgatósággal, hogy a csendes többséget képviseli: a Föld lakosságának a felét, akiket a jelek szerint senki nem akar meghallgatni, pedig a végső döntést már tegnap is késő lett volna meghozni. Anjali szerint, ha a dolgok nem változnak, öt éven belül visszafordíthatatlan klímaváltozásra kerül sor.

Anjali elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ambíciót a tárgyaló felek túl radikálisnak, a célkitűzéseket pedig politikai szempontból megvalósíthatatlannak tartják, holott a hosszú távú gondolkodásban nincs semmi radikális. A károsanyag-kibocsátás Anjali szerint ugyancsak sürgető probléma, ami megoldásra vár. A diáklány a beszéde végén Nelson Mandelát idézte: minden lehetetlennek tűnik, amíg meg nem valósul.

A beszédet a jelen lévő delegáltak viharos tapssal és hangos üdvrivalgással fogadták.

Rovatok