Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas vízkészlet van Afrika alatt

2012. április 20., péntek 11:18

Hatalmas vízkészletek rejtőznek az afrikai kontinens alatt, állapították meg a University College London (UCL) és a British Geological Survey (Brit Földtani Intézet, BGS) munkatársai egy most befejeződött, az egész kontinenst átfogó vizsgálat után. A mérések alapján a rétegvizek mennyisége nagyjából a felszíni vízmennyiség százszorosa is lehet, azonban az Environmental Research Letters című folyóiratban közreadott értekezés szerint ennek kitermelése korántsem olyan egyértelmű, mint azt elsőre gondolnánk.

Afrikában 300 millió ember szenved a friss ivóvíz hiányától, ráadásul a következő évtizedekben az egyre növekvő lakossági és mezőgazdasági igények miatt ez a szám csak növekedhet. Az időszaki áradások és a vízgyűjtő területek szakaszos ellátottsága miatt azonban a termőföldek mindössze öt százalékán megoldott az öntözés.

Helen Bonsor, a BGS munkatársa és a felmérés eredményeit összegző cikk egyik társszerzője szerint a felszín alatti vizek eddig kimaradtak a probléma megoldását célzó próbálkozások közül, és azt reméli, hogy a most készült térképek ráirányítják a szakemberek figyelmét a rétegvizekben rejlő potenciálra.

Bár a vízzáró rétegek alatt tárolt ivóvízmennyiség valóban sok problémát megoldhatna, a tanulmány készítői óvatosságra intenek a kitermeléssel kapcsolatban, mert szerintük az egyszerű fúrt kutak alkalmazása nem vezetne eredményre. „Mielőtt nekiállnánk lukakat fúrni, tágabb környezetében kell értenünk a föld alatti vizeket” – mondta el a BBC-nek Dr. Alan MacDonald, a kutatás vezetője. „Kisebb kapacitású kutakban és kézi pumpákban kell gondolkozni a siker érdekében.”

A legnagyobb félelmet az okozza, hogy a hirtelen beinduló ipari kitermelés rövid idő alatt felélné az az elmúlt évezredekben érintetlenül álló, és az esők hiányában utánpótlással nem rendelkező felszín alatti vizeket, ám a feltételezett vízlelőhelyek ésszerű kihasználása nemcsak a térség ivó- és öntözővíz problémáit oldhatja meg, de hatalmas segítséget jelenthet az afrikai országoknak a klímaváltozás elleni harcban is.

Rovatok