Index Vakbarát Hírportál

Sok szén-díoxidot kötnek meg az algák

2012. június 5., kedd 10:27

Hatalmas mennyiségben képesek tárolni a szén-dioxidot és a nitrogént az algák, moszatok, páfrányok és gombák. Évente világszerte ötvenmillió tonna nitrogént képesek felvenni és 14 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg ezek a növények – állapították meg a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Központ, a mainzi Max Planck Intézet és a kaiserslauterni Műszaki Egyetem kutatói, akik munkájuk során több mint kétszáz, az organizmusok előfordulásával és anyagcseréjével foglalkozó kutatást elemeztek ki.

A növények által lekötött szén-dioxid megfelel annak a mennyiségnek, amennyi évente az erdőtüzekkel és a biomassza-égetéssel felszabadul. A kutatók a virágtalanok (Crytogamae) közé tartozó növények szerepéről szóló tanulmányukat a Nature Geoscience című szaklapban mutatták be.

Az organizmusoknak közvetlen hatásuk van a klímára – közölte a frankfurti kutatóintézet hétfőn. A klímaváltozást viszont nem képesek teljesen legyőzni, mivel a szén-dioxidot csak néhány évig képesek tárolni. A növényen keresztül a nitrogén szerves trágyaként a földbe kerül, így meggyorsítja azon növények, például a fák növekedését, amelyek hosszú távon képesek tárolni a szén-dioxidot.

Rovatok