Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a gyémánt a legkeményebb anyag

2009. február 23., hétfő 09:19 | aznap frissítve

Kutatók kimutatták, hogy a wurtzit-bórnitrid és a lonsdaleit is keményebb, viszont ezek nagyon ritkán fordulnak elő.


Eddig úgy tudtuk, hogy a természetben előforduló anyagok közül a gyémánt keménysége felülmúlhatatlan. A New Scientist című brit tudományos szaklap online kiadása azonban arról ad hírt, hogy két rendkívül ritka természetesen előforduló ásvány még a gyémántnál is keményebb.

Más szerkezet, más atomok

A sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói szimulálták, hogyan viselkednének az atomok két igen keménynek hitt anyagban, ha nyomásnak tennék ki őket. Az egyik anyag a wurtzit-bórnitrid volt, amelynek szerkezete a gyémántéhoz hasonló, csak más atomok alkotják. A másik, a lonsdaleit ugyanúgy szénatomokból áll, mint a gyémánt, csak szerkezete tér el azétól.

Az eredmények alapján a wurtzit-bórnitrid tizennyolc százalékkal, a lonsdaleit pedig ötvennyolc százalékkal múlja felül a gyémánt keménységét. Elsősorban a wurtzit-bórnitrid bizonyulhat hasznosnak az anyagkutatás számára, hisz levegőn magasabb hőmérsékleteket is kibír, mint a gyémánt.

Csupán az a gond, hogy egyik anyag sem áll bőségesen rendelkezésre. A lonsdaleit grafittartalmú meteoritok becsapódásakor keletkezik, a wurtzit-bórnitridhez pedig vulkánkitörések kellenek, ahol szélsőséges hőmérséklet és magas nyomás áll fenn.

Rovatok