Index Vakbarát Hírportál

A díszpinty tojók befolyásolják utódjaik nemét

2009. március 28., szombat 12:20 | aznap frissítve

Nemrég óriási feltűnést keltett egy kaliforniai klinika azzal, hogy felajánlotta a szülőknek a döntés lehetőségét gyermekük neme, valamint szem-, bőr- és hajszíne fölött. Egy Ausztráliában honos díszpintyfaj hasonlóra képes.

A klinika a heves tiltakozások hatására végül visszavonta projektjét. Egy Ausztráliában honos díszpintyfaj, a Gould-amandina esetében hasonló dolgot művel a tojó, teljesen természetes úton: meghatározza az utód nemét a lehetséges szexuális partnerek színezete alapján.

A Gould-amandina feje fekete vagy vörös színezetű lehet. Alapesetben a tojók igyekszenek a sajátjukkal egyező színű hímet választani. A vele nemzett fiókák ivari aránya átlagosan 50-50 százalék lesz. Ha azonban nem áll rendelkezésre a kívánt színezetű hím, akkor a tojók sokkal több hím utódnak adnak életet - írja a Sydney Egyetem két kutatója, Sarah R. Pryke és Simon C. Griffith a Science című amerikai szaklapban. Így akadályozzák meg, hogy lányaiknak további, nem optimális génekkel rendelkező utódjai legyenek.

A kutatók egy egyszerű trükk segítségével jöttek rá a bámulatos képességre. A vörös fejű hímek fejét feketére festették, majd vörös- és feketefejű tojókkal is pároztatták őket. A tojók megtéveszthetőnek bizonyultak, és az utódok ivararánya is ennek megfelelően alakult: a genetikai kompatibilitás ellenére a vörös fejű tojók a feketére festett, de igazából vörös fejű hímekkel ugyanis sokkal több hímnemű utódot tojtak, 71 százalékot.

Rovatok