Index Vakbarát Hírportál

Japán szén-dioxid-krediteket vett Csehországtól

2009. március 31., kedd 10:50

Japán 40 millió tonna fel nem használt szén-dioxid-kibocsátási jogot vásárolt Csehországtól. A csehek további országokkal is tárgyalnak.

A cseh környezetvédelmi miniszter, Martin Bursík nem árulta el az eladási árat, de közölte, hogy az idén a hasonló üzletekből 10 milliárd korona (112 milliárd forint) bevételre számít. A cseh-japán megállapodást hétfőn írták alá. A vételár egy részéből Csehország japán technológiát szerez be, közölte a japán fél az aláírás után.

Az 1997-ben megkötött kiotói egyezmény értelmében Csehországnak 2012-re 8 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. De már eddig 24 százalékos a csökkenése az ipari szerkezetátalakítás eredményeként. Így a prágai kormány 140 millió egységnyi szén-dioxid-kibocsátási joggal rendelkezik.

Japán viszont lényegesen több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit a kiotói jegyzőkönyv szerint szabadna neki, ezért vásárol kvótát olyan országoktól, amelyek kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint amennyit az egyezmény megenged nekik.

A cseh környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy Prága májusban hasonló szén-dioxid-eladási megállapodást ír alá a Világbankkal. Továbbá tárgyal Ausztriával, Spanyolországgal és néhány más országgal.

Rovatok