Index Vakbarát Hírportál

Bójákkal jelzik a monszunt az Indiai-óceánon

2009. május 5., kedd 14:35 | aznap frissítve

Félidőhöz érkezett a monszun-előrejelző bójarendszer kiépítése az Indiai-óceánon, közölték a nemzetközi tudományos vállalkozásban részt vevő amerikai tudósok.

A bóják kihelyezését 2004-ben kezdték, azóta 22 bója került az Indiai-óceánra. A terv szerint 2012-re 46 lesz a számuk. A bóják szél-, eső-, hőmérsékleti és más időjárási adatokat rögzítenek. Az adatok alapján meteorológiai prognózis segíti majd a földműveseket a világ legelmaradottabb területein. Ha a termelők előre tudják, hogy szárazabb vagy esősebb év ígérkezik, akkor eldönthetik, hogy mit és mikor vessenek.

A nemzetközi vállalkozásban Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kína és nyolc afrikai ország vesz részt. A világ lakosságának egyharmada függ valamilyen formában az indiai-óceáni monszuntól, amely Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában befolyásolja a mezőgazdaságot. A monszun-előrejelzés a Csendes- és az Atlanti-óceánon már jóval előbbre tart.

Az Egyesült Államok külön is érdekelt az indiai-óceáni meteorológiai adatgyűjtésben, mert az Indiai-óceán szerepet játszik a csendes- és az atlanti-óceáni szélsőséges időjárás alakulásában. A Csendes-ócánon 1985 és 1994 között helyeztek el bójákat, amelyek segítettek feltárni a periodikus melegedést, az El Ninót és lehűlési párját a La Ninát.

Rovatok