Index Vakbarát Hírportál

A katicabogár a legfélelmetesebb állat

2009. június 30., kedd 15:30 | aznap frissítve

A Kelet-Ázsiából származó, Európába pár éve betelepült harlekin-katicabogár (Harmonia axyridis) mértéktelen elszaporodása ezer fajt fenyeget a kipusztulással csak Angliában,­ figyelmeztettek a brit Centre for Ecology and Hydrology kutatóközpont tudósai.

Az Európában őshonos, és nálunk is ismert hétpettyes katicabogárral ellentétben a harlekin szárnyainak színe a piros és a sárga bármilyen árnyalata lehet, és 1-2, vagy 10-20 petty is lehet rajtuk.

Az új faj első egyedeit 2004-ben fedezték fel Angliában, és 2005-ben már a Brit-szigeteken élő 45 katicafajra leselkedő súlyos veszélyként beszéltek róla a tudósok. Mostanra pedig egészen Írország északi részéig elterjedt, és nem csak a fajtársait szorítja ki. A harlekin csúcsragadozónak számít a rovarvilágban, és azok a fajok, amik a többi katicafaj szaporodását kordában tartják (például atkák, amik elpusztítják a lerakott petéiket) lassan reagálnak, és veszik célba az új jövevényt.

"Nem nagyon van olyan faj a rovarvilágban, ami megtámadná őket; a terjedésük akár ezer fajra nézve is súlyos következményekkel járhat" - éreztette a helyzet súlyosságát a BBC-nek nyilatkozó kutató, Dr. Helen Roy.

A Cambridge-i egyetem tudósai Dr. Remy Ware vezetésével egy újabb faj importálásával oldanák meg a helyzetet: egy olyan atkáról van szó, ami nemi úton terjed a katicák között, és a női egyedeket szaporodásra képtelenné teszi. Mivel egy évben a katicabogaraknak öt generációja születik és nő fel, ez rövid úton megtizedelhetné a populációt.

Rovatok