Index Vakbarát Hírportál

Eltűntek a lazacok Kanadából

2009. augusztus 14., péntek 15:28

Még nem tudják a kanadai szakértők, hogy hova tűntek a lazacok a folyókból, de az biztos, hogy a várt hullám alig tizede érkezett meg a Fraser-folyóba.

Rejtélyes okból nem tért vissza több millió lazac egy kanadai folyóba a szokásos éves ívási időben.

Négy hullám

A halászatért felelős kanadai minisztérium szakemberei hat- és tízmillió közötti számban várták a vörös lazacok (Oncorhynchus nerka) visszatérését a Fraser-folyóba, ám eddig csak mintegy hatszázezer érkezett.

Kanada tavaiba és folyóiba évente négy hullámban térnek vissza nagy számban a lazacok a Csendes-óceánból, a júniustól augusztusig tartó vándorlások közül azonban messze az a legnagyobb, mely most úgy tűnik, elmaradt. A szakemberek sem értik, hová ment a hiányzó több millió lazac.

Egy helyi halász a The Globe and Mail című lapnak nyilatkozva sokkolónak és katasztrofálisnak nevezte a helyzetet. A 2009-es év a valaha volt legrosszabb lehet a kanadai halászatnak.

2005-ben rekordszámban születtek lazacok a Fraser-folyóban, melyek aztán az óceánba vándoroltak, a természet parancsa szerint azonban már vissza kellene térniük az ívási helyre.

Fertőzés is lehet

A szakemberek találgatásai között szerepel, hogy az óceán melegebb vize vagy a kevesebb élelem befolyásolta őket, de az is lehet, hogy a fiatal lazacok valamilyen fertőzést kaptak vándorlásuk közben. Az sem elképzelhetetlen, hogy a visszaérkező lazacok számára vonatkozó becslések voltak túlzottak.

Kanadai, norvég és skót környezetvédő csoportok bírálták a lazacfarmokat, mert élősködőkkel, tengeri tetvekkel veszélyeztetik a vad lazacokat, melyek a telepek közelében vonulnak el. A felnőtt lazacok túlélik a paraziták támadását, ám a vékonyabb bőrű fiatal állatok érzékenyebbek.

Rovatok