Index Vakbarát Hírportál

Pókot neveztek el David Bowie-ról

2009. szeptember 8., kedd 13:22 | aznap frissítve

A népszerű énekes, David Bowie neve került egy nemrég felfedezett pókfaj tudományos nevébe. A pók keresztapja szerint a hírességek utáni elnevezés felhívhatja a figyelmet a kihalófélben levő állatok helyzetére.

A nagy testű, sárga, szőrös pókot Peter Jäger német pókkutató fedezte fel Malajziában, és miután elkészítette az új faj leírását, a Heteropoda davidbowie nevet adta neki. A tudóst Bowie egyik leghíresebb lemeze, a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című, 1972-es konceptalbum ihlette meg, egészen pontosan a címben szereplő marsbéli pókok.

Azonban ennél mélyebb oka volt annak, hogy Jäger egy hírességről nevezte el felfedezését. Mint a tudós az Observernek elmondta, azt reméli, hogy az ismert emberek utáni névadás hatására jobban felfigyelnek az emberek arra, hogy mennyi kihalófélben levő vagy veszélyeztetett pókfaj él a Földön, és hogy milyen gyorsan tűnik el az élőhelyük ember tevékenysége miatt.

Nem a Heteropoda davidbowie az első pók, amit híresség után neveznek el. Tavaly a Karolinai Egyetem biológusa, Jason Bond egy általa felfedezett póknak a Myrmekiaphila neilyoungi nevet adta, mivel nagy Neil Young-rajongó. De Jägernek sem ez az első celebpókja: a Heteropoda ninahagen a német punkénekesnő, Nina Hagen nevét viseli.

Ha nem csak a pókokat vesszük figyelembe, a hírességekről elnevezett állatok listája ennél jóval hosszabb. Matt Goreningről, a Simpson-család alkotójáról például rákot neveztek el, a Ramones minden tagja szerepel egy-egy ősrák nevében, a Preseucoila imallshookupis nevű darázs pedig Elvis Presley-nek állít emléket. De még Hitler is helyet kapott a taxonómiában: az Anophthalmus hitleri egy barlangokban élő, vak bogár.

Rovatok