Index Vakbarát Hírportál

Nemi szervet hord a fején egy macskahal

2009. szeptember 25., péntek 12:15 | aznap frissítve

Nem tudni pontosan, mire szolgál egy most leírt kísértethal fején található kiölthető bunkó, de valószínűleg a párzásban van szerepe. Az állat az egyik legősibb és legtitokzatosabb rendszertani rendbe tartozik.

Amerikai kutatók a Zootaxa nevű szaklapban közölték a Hydrolagus melanophasma nevű porcoshal leírását. Az állatot a hatvanas évek óta ismerik, és több példányát is kifogták már, de még most is nagyon keveset tudnak róla. A hal angol neve Eastern Pacific black ghostshark, ami azt sejteti, hogy cápáról van szó, de a helyes magyar elnevezés inkább a kelet-csendes-óceáni fekete kísértethal vagy a kelet-csendes-óceáni fekete macskahal.

Az állat ugyanis tengerimacska-alakúakhoz tartozik, ami az egyik legmisztikusabb rendszertani rend: ugyan az e csoportba tartozó állatoknak valóban rokonaik a cápák, de fejlődésük körülbelül 400 millió éve különvált tőlük. Azóta elszigetelten fejlődtek, és nem változtak sokat az elmúlt százmillió évek alatt.

A kelet-csendes-óceáni fekete macskahal körülbelül 90 centiméter hosszú, feketés színű állat, a kaliforniai partok mélyebb vizeiben él. Legérdekesebb jellemzője egy homlokán található, kiölthető, tüskés nyúlvány, aminek a kutatók szerint a szaporodásban van szerepe. Hogy pontosan hogyan, azt nem tudni: elképzelhető, hogy azzal hozza izgalomba a nőstényt, de az is, hogy rögzítésre szolgál párzás közben.

A kelet-csendes-óceáni fekete macskahalnak eddig kilenc példányát fogták ki, egyet pedig sikerült lefilmezni, de még mindig nagyon keveset tudnak róla. Ez általában igaz a tengerimacska-alakúakra: nagyon kevés van belőlük, és többnyire mélytengeri vizekben élnek.

Rovatok