Index Vakbarát Hírportál

163 új fajt fedeztek fel a délkelet-ázsiai dzsungelben

2009. szeptember 28., hétfő 15:50 | aznap frissítve

Száz, eddig ismeretlen növényfajt, és 63 új állatfajt fedezett fel Délkelet-Ázsia dzsungeleiben e WWF természetvédelmi szervezet kutatóexpedíciója.

Az új állatfajok között 28 hal, 18 hüllő, 14 kétéltű, kettő emlős, és egy madár, mondta el a CNN-nek Barney Long a szervezet ázsiai kutatásokért felelős vezetője. Az expedíció a Mekong folyó vidékét járta be, ahol a bolygónk legnedvesebb esőerdői, és több ezer méteres magaslatok váltják egymást, egészen egyedi, háborítatlan élőhelyet nyújtva az állat- és növényvilágnak. A kutatók Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnam és Kína területén követték a folyót, és tapasztalataik szerint az emberi beavatkozástól jobban védett területeket találtak, mint bárhol Ázsiában.

Az újonnan felfedezett fajok közül az egyik legérdekesebb a Cat Ba-i leopárdgekkó, aminek a neve az egyetlen ismert élőhelyére, Cat Ba szigetére utal. A gekkónak macskaszerű, narancs-barna szemei, és látványos, leopárdra emlékeztető csíkos színezete van. Szintén érdekes a Limnonectes megastomias latin nevet kapott agyaras béka, ami Thaifőld keleti, felföldi régióban él, ragadozó, és rovarok, kétéltűek mellett madarak is szerepelnek az étrendjén.

A Mekong vidéke különösen gazdag újonnan felfedezett fajokban, ami egyrészt a terület érintetlenségének köszönhető, a másik oka pedig az, hogy Vietnam, Laosz és Mianmar vidékein az elmúlt évtizedekben dúlt háborúk, és a kaotikus politikai viszonyok miatt sokáig elkerülték az életveszélyes területeket a kutatóexpedíciók. Az utóbbi két évtizedben szaporodtak csak meg az erre járó tudományos felfedezőutak: 1997 óta közel 1200 új fajt fedeztek fel a folyó vízgyűjtő területén.

A WWF specialistái arra figyelmeztetnek, hogy a régió különösen érzékeny a klímaváltozásra, és az újonnan felfedezett fajok százával halhatnak ki a akár már a következő évtizedben. Az előrejelzések szerint a Mekong deltájában nagyjából egy métert fog emelkedni a vízszint 2020-ig, ami katasztrofális következményekkel járhat az ökoszisztémára.

Rovatok