Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív vihartól fél Ausztrália

2009. szeptember 29., kedd 16:05

Alig oszlott el az évszázad homokviharának pora Sydneyben, amikor ausztrál környezetvédők azzal kezdték el ijesztgetni a délkelet-ausztrál partvidék lakóit, hogy Sydney és a vihar kialakulásának helye között pont van egy uránbánya, ahonnan elképzelhető, hogy felszedett a vihar egy kis radioaktív port. A tudósok szerint ennek nagyon kevés az esélye.

Ausztrál környezetvédők szerint elképzelhető, hogy a szeptember közepén Sydneyt, Brisbane-t, és több tengerparti nagyvárost homokkal beborító vihar radioaktív port is tartalmazott. A BBC-nek nyilatkozó David Bradbury elmondta, hogy a vihar forrásaként a dél-ausztráliai Woomera környékét jelölték meg a meteorológusok, az pedig aggasztóan közel van az Olympic Dam bányakomplexumhoz, ahol réz és arany mellett évi 4000 tonna uránt is bányásznak. Ha a vihar áthaladt a bányán, a sivatagból felszedett homokhoz gyűjthetett radioaktív uránrészecskéket tartalmazó port is a környezetvédők szerint.

A meteorológusok, légkörkutatók, és a bánya tudományos személyzete szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy az elmúlt 70 év legnagyobbjának számító vihara képes lett volna több száz kilométeren át magával hurcolni a homokszemeknél jóval nehezebb radioaktív port. A bánya toxikológusai is azt mondták, hogy nem mértek a szokásostól eltérő sugárzást a vihar alatt.

A vihar több várost borított be több tonnányi vörös sivatagi porral, megállt a légi közlekedés, és rengetegen jelentkeztek légzési panaszokkal az orvosoknál.

Rovatok