Index Vakbarát Hírportál

Madárkór tizedelte a T-rexeket

2009. október 1., csütörtök 13:20 | aznap frissítve

A Tyrannosaurus rex és néhány közeli rokona olyan betegségben szenvedett, amely halálos is lehetett, mutatták ki amerikai és ausztrál tudósok. Ez a betegség a trichomonosis, amelyet ma is hordoznak a galambok.

A Tryannosaurus rex néhány múzeumban őrzött híres egyedénél láthatók az alsó állkapocscsontban azok a kis lyukak, amelyek a trichomonosis klasszikus velejárói. Ezek a lyukak pontosan ugyanazon a helyen fordulnak elő, mint a trichomonosisban szenvedő modern madaraknál. „Egyezik a lyukak alakja, és az is, ahogyan behatolnak a környező csontba” - mondja Ewan Wolff, a Wisconsin-Madisoni Egyetem paleontológusa, aki közreműködött a kutatásban. Wolffék tanulmánya a PLoS ONE tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

Ma a trichomonosis parazitát főként a galambok hordozzák magukban, de ők maguk általában immúnisak rá. Viszont megfertőződhetnek ragadozó madarak, ha fertőzött galambból esznek. Az őslénytankutatók korábban azt gondolták a Tyrannosaurus rex állcsontjában lévő lyukakról, hogy azokat fogszuvasodás vagy bakteriális fertőzés okozta, de most a tudósok megállapították, hogy a lyukak elhelyezkedése és jellemzője trichomonosisszerű betegségre utal.

Valószínű, hogy ez a betegség nagyon gyakori volt a T-rexeknél, és akár halállal is végződhetett. A súlyosabb fertőzés később az állkapocs környékén és a torokban elváltozásokhoz vezetett. A betegség későbbi fázisában az állat képtelen volt nyelni, és egy idő múlva éhen pusztult. A kutatók nem találtak más dinoszauruszokat, amelyeknél előfordult ugyanez a betegség, ezért feltételezik, hogy a tyrannosaurusok egymást fertőzték harapással vagy kannibalizmus útján.

Rovatok