Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes vegyszerek szabadulnak fel az olvadó gleccserekből

2009. október 15., csütörtök 11:05

A klíma melegedése miatt olvadó gleccserekből olyan mérgező vegyszerek szabadulnak fel, amelyek évtizedek alatt halmozódtak fel a jégben - fedezték fel svájci tudósok. Ennek súlyos környezeti következményei lesznek az érintetlen hegyvidékeken, amint a felmelegedés gyorsulni fog.

A kutatók az 1953-ban épített Oberaar vízerőmű tározójának üledékét vizsgálva azt találták, hogy újabban erősen nőtt benne olyan káros vegyszerek jelenléte, mint például a DDT, amelyet már évtizedekel ezelőtt betiltottak.

Az üledéknek a 60-as, 70-es években keletkezett rétegeiben magas a DDT rovarirtó szer aránya, mert akkor ezt a vegyszert még használták Európában. A 70-es évek utáni rétegekben csökkent a koncentráció, ahogy a hasonló vegyszereket betiltották. Az utóbbi 10-15 évben keletkezett üledékrétegekben viszont váratlanul újból nőtt a rovarirtók jelenléte.

A kutatók megállapították, hogy a víztározóba a szomszédos Oberaar gleccserből kerülnek a mérgező vegyszerek, méghozzá ahhoz hasonló mennyiségben, mint amikor még legális volt a használatuk. A tudósok két másik gleccsernél is megismételték a vizsgálatot, és az eredmény hasonló volt. Viszont egy olyan tóban, amelyet nem táplálnak gleccserek, nem tapasztalták a betiltott vegyszerek koncentrációjának emelkedését.

A svájci tudósok szerint ez az első eset, amikor bizonyítást nyer, hogy a gleccserek másodlagos környezetszennyező tényezőkké válnak.

Rovatok