Index Vakbarát Hírportál

Óriásmedúzák süllyesztettek el egy japán hajót

2009. november 3., kedd 13:50

A tíztonnás Diaszan Sinso-maru hálójába 200 kg feletti tömegű óriás medúzák kerültek, több tucatnyian. Amikor a legénység megpróbálta kiemelni a hálót, menekülni próbáltak, és elsüllyesztették a hajót.

Elsüllyedt egy tíztonnás japán halászhajó Csiba partjainál, miután óriás medúzák akadtak a kivetett hálójába, és szabadulni próbálva felborították a hajót. A Diaszan Sinso-maru nevű halászhajó háromfős legénysége a vízbe ugrott, egy közelben dolgozó másik halászhajó mentette ki őket. A parti őrség jelentése szerint egyébként az időjárás és a tenger kimondottan nyugodt volt, a hajó látszólag minden külső hatás nélkül borult fel, majd süllyedt el, amikor megpróbálta kiemelni a hálóját.

Mint kiderült, a hálóba több tucatnyi Nomura-medúza gabalyodott bele. Ez a világ egyik legnagyobb medúzafaja, mérete a két métert, tömege a 220 kilogrammot is elérheti. Tengerbiológusok szerint a Tokiói-öböl az évnek ebben az időszakában optimális környezetet nyújt az állatoknak, amelyeknek a fő élőhelye egyébként inkább a Sárga-tenger Kína keleti partjainál. A japán vizekre főleg azóta kezdenek átszokni a medúzák, amióta ott csökken a természetes ellenségeik, a tengeri teknősök, és bizonyos ragadozó halak populációja.

A tudósok egyelőre nem találnak magyarázatot a japán medúzainvázióra, amely egyes években milliónyi medúzát jelent, máskor viszont szinte egyáltalán nem látnak belőlük a japán vizeken. 2007-ben például tízezrével érkeztek jelentések a vízben tömegével lebegő állatokról. 15500 olyan esetet jelentettek, amikor az óriásmedúzák halászhálókat rongáltak meg, rengeteg hal pusztult el a medúzák mérgétől, és megsérült halászokról is érkeztek jelentések. 2008-ban viszont egyetlen ilyen eset sem történt. Idén új medúzainváziót várnak a Tokiói-öbölben, miután a kínai partoknál egész évben kedvezett az időjárás az állatok szaporodásának.

Rovatok