Index Vakbarát Hírportál

Napelemes tetőcserép a hidrogénfalu házain

2009. december 10., csütörtök 16:05 | aznap frissítve

Magyar találmány, napelemes tetőcserép kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében épülő hidrogénfalu házaira. A Bükk Mak Leader nevű civil szervezet zöldenergiás falu építésébe fogott: a már meglévő szélturbinák és biogáztelepek mellett a magyar szabadalmaztatású napelemes cserepeknek is az lesz a dolguk, hogy termeljék az áramot.

A falu a hidrogénről, mint energiahordozóról kapta a nevét. Az energia-önellátás feltételeinek alapja, hogy a településre költöző családok önellátását fedező energiamennyiség előállítása mellett, a megtermelt fölösleget a víz elektrolízissel történő bontására használják, a hidrogént pedig komprimált állapotban tárolják. Az így nyert hidrogén üzemanyagcellákban hasznosítható, valamint elégetve újra víz keletkezik és energia szabadul fel.

A projekt a megvalósítási szakaszba érkezett, már 8 család vásárolt telket abból a 33, egyenként 5-6000 m2-es kisbirtokból, amely Bükkaranyos és Emőd közötti külterületén fekszik. A tervek szerint 2010 nyarán itt kezdődne meg annak a teljes mértékben zöldenergiát használó falunak az építése, ahol az egyéb megújuló energiaforrások mellett napelemes cseréppel borítanák a házakat. A faluban a lakóházak mellett egy oktatóépületet, energiaközpontot és egy ökoturisztikai szolgáltató központot is építenek.

A napelemes cserép magyar találmány, a világ 185 országában élvez szabadalmi jogokat. Nem csak esztétikusabb a tetőre szerelt hagyományos sík napelemeknél, de egységnyi felületen, 10-40 százalékkal több energiát termel, és felhős időszakban is ad áramot. Mindezek mellett a súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak. A 2010 márciusára megépülő üzemben áprilisban már meg is kezdődne a gyártás, az üzemben évi egymillió cserepet állítanak majd elő. Ez körülbelül 300 ház lefedésére elegendő.

Rovatok