Index Vakbarát Hírportál

A szén-dioxid-kibocsátásnak tíz éven belül csökkenni kell

2009. december 11., péntek 15:15 | aznap frissítve

Egy évtizeden belül csökkennésnek kell indulni a globális üvegházgáz-kibocsátásnak ahhoz, hogy a Föld felmelegedésének mértéke 2 Celsius-fok alatt maradhasson - derül ki a Brit Meteorológiai Szolgálat kutatásából.

Az egyes országok által Koppenhágában felvetett 1,5 Celsius-fokos cél elérése lehetetlen a Met Office szerint, ehhez ugyanis negatív kibocsátást kellene elérni, azaz üvegházgázokat kéne kivonni a légkörből. Az erre szolgáló módszer azonban a tudomány jelenlegi állása szerint jelentős bizonytalanságot hordoz hatékonyságban, költségekben és környezeti hatásokban is.

Összhangban más szervezetek, többek között az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének elemzéseivel, a Met Office kutatói arra jutottak, hogy minél korábban sikerül csökkenésbe fordítani a gázok globális kibocsátását, annál enyhébb mértékű mérséklésre van szükség a tetőpont elérése után.

Így például ha a globális kibocsátás 2018-ban tetőzik, akkor ezt követően évi 4 százalékos kibocsátás-csökkentés kell ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2 fokot az évszázad végére. Ha azonban csak 2020-ban tetőzne a kibocsátás, ugyanennek az eléréséhez már évi 5 százalékos kibocsátás-csökkentésre lenne szükség - állítják a kutatók.

Ha a kibocsátás 2025-re sem éri el tetőpontját, akkor már gyakorlatilag lehetetlen a 2 fokos cél tartása. A Met Office elemzése szerint egyébként ha azonnal nullára csökkenne a globális kibocsátás, a már most a légkörben lévő üvegházgázok miatt akkor is 1,3 Celsius fokot emelkedne a globális hőmérséklet.

Az IPCC szerint 2 fokot meghaladó mértékű globális felmelegedés esetén van jelentős kockázata az emberi és ökológiai rendszerek súlyos és visszafordíthatatlan károsodásának.

Rovatok