Index Vakbarát Hírportál

Nagyobbra nőnek a tengeri állatok a savassá váló óceánokban

2009. december 11., péntek 09:20 | aznap frissítve

A légkör növekvő szén-dioxid-tartalma miatt az óceánok egyre savasabbak lesznek, ami persze kihat a tengerek élővilágára. Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy egyes héjas állatok nagysága ezáltal növekszik. A jelenség pontos okai még nem ismertek.

Az eddigi tudományos konszenzus szerint a tengerek megnövekedett szén-dioxid-tartalma gátolja a tengeri állatok - például tengeri sünök, kagylók, csigák és algák - meszes vázának kialakulását, mivel savas közeget eredményez - nyilatkozta az Észak Karolina-i Egyetem kutatása kapcsán Christian Wild, a müncheni GeoBio-Center Coral Reef Ecology munkacsoportjának szakembere.

A Geology című folyóiratban megjelent amerikai kutatás azonban ennek ellenkezőjét bizonyítja. A vizsgált tengeri élőlények csaknem fele, többek között mészképző vörös- és zöldmoszatok, tengeri sünök és egy csészecsiga is fokozni tudta vázképzését, amennyiben magasabb szén-dioxid-szint uralkodott vizükben. Ennek egyik fő oka az lehet, hogy az élőlények olyan fiziológiás módszereket dolgoztak ki, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid-többlet hasznosítását a savas közeg ellenére.

Az is elképzelhető, hogy más tényezők, például a táplálékkínálat játszottak meghatározó szerepet a fokozott mészképződésben. Más élőlények azonban, mint a korallok és osztrigák az elvárásoknak megfelelően reagáltak a megnövekedett szén-dioxid-tartalomra. Kisebbek maradtak, és részben még csonkák is lettek.

Összességében arra világít rá az új kutatás, hogy még messze vagyunk attól, hogy megértsük a tenger savasodásának komplex hatásait. Egy biztos: az egész ökoszisztéma meg fog változni, mivel a válaszreakciók egyedileg rendkívül különbözőek.

Rovatok