Index Vakbarát Hírportál

Grizzlyk veszélyeztetik a jegesmedvéket

2010. február 25., csütörtök 10:15

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzlymedvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyről eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élőhelye.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum és a City University of New York biológusainak tapasztalatai szerint a grizzlyk (Ursus arctos horribilis) egyre gyakrabban tűnnek fel a kanadai Manitoba tartományban, ahol eddig kihalt alfajnak számítottak. A barnamedve észak-amerikai, nagytermetű alfaja vetélytársa, sőt ragadozója is lehet a Wapusk Nemzeti Park jegesmedvéinek. A grizzlyk ugyanis minden bizonnyal egy helyen telelnek a jegesmedvenőstényekkel, és a téli álomból egyszerre ébredve megölhetik azok bocsait – magyarázta Linda Gomerzano a Canadian Field Naturalist című folyóiratban, amelynek cikkét a ScienceDaily című tudományos hírportál ismertette.

A kutatók 2008 augusztusában pillantották meg az első példányt. Ezt követően átnézték az összes feljegyzést a park medveállományáról, és 1996 előttről nem találtak grizzlyk észleléséről szóló információt. 1996 és 2008 között azonban kilenc alkalommal látták a barna bundás ragadozót, 2009 nyarán pedig három további megfigyelés történt.

A tudósok eddig úgy vélték, hogy a Hudson-öböltől északra elterülő kopár, táplálékban szegény táj áthatolhatatlan akadály a Yukon vagy a Nunavut territórium felől érkező grizzlyk számára. A jelek szerint néhányan mégis átverekedték magukat, és elérték a rén- és jávorszarvasban, halban, bogyókban dúskáló kanadai Wapusk Nemzeti Parkot.

Egyelőre nem tudni, hogy az állatok maradnak-e vagy továbbállnak. Az öreg krí indiánok úgy vélik, hogy ha a grizzlyk egyszer rátalálnak egy bőséges táplálékforrásra, akkor meg is telepednek ott – mondják a kutatók. A kérdés csupán annyi, hogyan kezeljék őket. Kanadában mindkét faj megkülönböztetett figyelemben részesül: a jegesmedve Manitoba tartományban veszélyeztetettnek számít, míg a grizzlyt kipusztultként tartják nyilván.

Rovatok