Index Vakbarát Hírportál

Hatékony ellenszer az olajszőnyegek ellen

2010. április 14., szerda 09:33

Egy olasz kutató forradalmi anyagot fejlesztett ki az olaj megkötésére. Az úgynevezett powertowel segítségével eltávolíthatók lesznek a nyílt vizeken elterülő nagy kiterjedésű olajszőnyegek.

Francesco Stellacci a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa és a milánói Centro Europeo di Nanomedicine vezetője találmányának titka a parányi magnézium- és káliumfonalak, amelyek együttesen ötven mikrométer vastagságú membránt alkotnak. Előnye az eddigi módszerekhez képest, hogy akár saját tömege hússzorosának megfelelő olajt is képes megkötni anélkül, hogy közben teleszívná magát vízzel.

Az édes- és sósvízben egyaránt bevethető powertowel mindennemű hidrofób molekulát vonz, így más jellegű vízszennyezésnél is alkalmazható – írja a Standard című osztrák lap internetes kiadása.

További előnye, hogy használat után újra bevethető. Ehhez elegendő, ha az olaj, illetve az aktuális szennyeződés forráspontjáig hevítik. Akár két hónapig is a vízben maradhat, ezért alkalmas a nagy kiterjedésű környezeti katasztrófák elhárítására. Előállításának költségét egyelőre homály fedi: technológiája a papírgyártáséhoz hasonlít, a kiindulási anyagok pedig a többi nanotechnológiához képest jóval olcsóbbak.

Rovatok