Index Vakbarát Hírportál

A nyugat ipara használja el a harmadik világ vízkészleteit

2010. április 20., kedd 10:59

Egy, az Egyesült Királyságot vizsgáló tanulmány szerint a fejlett országokban az élelem és más termékek előállításához használt víz nagy mennyisége a harmadik világ vízellátását veszélyezteti, mivel szükségtelenül pazarol.

A tanulmány szerint Anglia a felhasznált víz kétharmadát importálja. Ez az arány, ha figyelembe vesszük a populáció növekedését és a klímaváltozást, fenntarthatatlan, figyelmeztet az Engineering the Future tudományos közösség. Szerintük az olyan országoknak, mint amilyen Anglia is, a harmadik világ országait kellene segíteniük a vízkészletek hatékonyabb kihasználásában.

Tökéletes vihar

"Figyelembe kell vennünk, milyen hatással vagyunk a világ más részeire. Ha meg akarjuk akadályozni a 'tökéletes vihart', sürgősen cselekednünk kell" – nyilatkozta az eredményekről Roger Falconer, a Cardiff Egyetem munkatársa és a jelentés társszerzője. A "tökletes vihar" kifejezést a tavalyi évben használták először annak a világméretű krízisnek a megnevezésére, amely a tudósok szerint 2030 körül jöhet el, és az élelem-, a víz- és az energiahiány együttes hatásai miatt alakul ki. Az előrejelzések szerint a világ lakossága 20 éven belül 8 milliárd fölé emelkedhet, ami az élelem és energia iránti igény ötven és a vízigény harminc százalékos emelkedését vonja majd maga után.

Az elemzés központi témája a vízmennyiség, amit a különböző termékek előállítása során használnak fel. Fél liter sör előállításához például körülbelül 130 liter vízre van szükség, az alapanyagok kitermelésétől az előállítási folyamat legvégéig. Egy csésze kávé elkészítéséhez 140, egy rövidujjú pólóhoz 2000, egy farmernadrághoz pedig 10850 liter vízre van szükség.

Mivel mindez az egész folyamatra vonatkozik, a lakosság közvetlenül csak a vízfelhasználás 3 százalékáért felelős. Egy átlagos fogyasztó naponta 150 liter, azaz körülbelül egy kádnyi vizet használ el, a piacon kapható termékek előállításához viszont ennek tízszeresére van szükség. Azonban még ez is csak a teljes mennyiség egyharmada, mivel a termékek nagy része importból származik. A legtöbb fejlett országban hasonló a helyzet.

Más vizével a csalánt

A tudósok szerint mindez azt jelenti, hogy a nyugati, fejlett országoknak segíteniük kell a fejlődő országokat a vízkészleteik megőrzésében és hatékonyabb felhasználásában. Javaslatuk szerint az Egyesült Királyság által pénzelt projektek egyik központi elve kell legyen a víz megőrzése, a nagyvállalatoknak pedig felül kell vizsgálniuk termelési folyamataikat, és csökkenteni a felhasznált víz mennyiségét.

Ez felvethet olyan kérdéseket is, mint hogy helyes-e az, hogy Anglia babot és virágokat importál olyan, vízben szegény országokból, mint például Kenya. Ezzel jelentős mennyiségű vizet használnak el, ezzel együtt viszont bevételhez is juttatják a szegényebb országokat. A javaslat szerint a nyugati piacon többek között be kellene vezetni egy olyan címkét is, amely minden árucikknél jelzi, mennyi vízre volt szükség az előállításához, ahogyan az elektronikai termékeknél is jelzik, mennyi áramot fogyasztanak.

Rovatok