Index Vakbarát Hírportál

A hideg végezhetett a dínókkal

2010. április 26., hétfő 13:33

Brit kutatók azt állítják, hogy egy 137 millió évvel ezelőtt bekövetkezett nagyobb éghajlati változás állhat a dinoszuruszok kihalása mögött, nem pedig egy aszteroida, ahogyan eddig gondolták.

A tudósok a Norvégia sarkvidéki részén, Svalbardban talált kőzetek tanulmányozása közben jutottak arra a következtetésre, hogy egy, az atlanti-óceáni Golf-áramlatban 137 millió éve bekövetkezett változás miatt halt ki a kréta korszakban a dinaszauruszok nagy része – írja a Telegraph. A legtöbb tudós által elfogadott és széles körben ismert elmélet szerint a nagy testű őshüllőket egy 65 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódás pusztította ki, az új elmélet azonban másképpen foglal állást.

A vizsgálat szerint több, egymással összefüggő éghajlati változás eredménye volt a tömeges kihalás, melynek első jele a tengerek hőmérsékletének csökkenése lehetett. Gregory Price, a Plymouth Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a csapata által feltárt leleltek és a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a hőmérséklet-csökkenés akkor kezdődött, amikor a Föld klímájára éppen fokozott üvegházhatás volt jellemző, akárcsak napjainkban.

"Nehéz napjainkban a globális felmelegedés közepette elképzelni az óceán drámai lehűlését. Ám az éghajlatváltást mindenfajta szélsőséges időjárási esemény kísérheti a megszokottnál lényegesen erősebb viharoktól kezdve az óceánok vizének jelentős lehűléséig" – magyarázta a brit tudós.

Price szerint földtani múltunk bizonyos időszakaiban bolygónk éghajlata a magas légköri szén-dioxid koncentráció miatt felmelegedett, és még a sarki régiókban is enyhe volt az időjárás. "Kutatásunk azonban azt jelzi, hogy rövid időszakokra a Föld átlaghőmérséklete visszaesett" – közölte Price, aki szerint ezzel kapcsolatban nem árt végiggondolni a jövőbeli analógiákat.

Az eredmények szerint a hőmérséklet csökkenése olyan mértékű volt, hogy a dinoszauruszok számos faja, amely addig meleg éghajlaton, sekély tengerekben, szárazföldeken és mocsarakban élt, könnyen kihalhatott. "Szerintünk az a legvalószínűbb, hogy a dinoszauruszok hidegvérűek voltak, így szükségük volt a melegre, hogy az életben tarsa őket. Ha képtelenek voltak délre vándorolni, kipusztultak"  – mondta el Price. "Úgy gondoljuk, fokozatosan halhattak ki."

Az elmélet szerint a változást a klímában az atmoszféra szén-dioxid-szintjének megemelkedése indította meg, ami globális felmelegedést váltott ki, és ezzel együtt a sarki jégsapkák elolvadását okozta – a tudósok szerint a közeljövőben ugyanez várhat a Földre.

Rovatok