Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai történelem legnagyobb olajfoltja alakulhat ki a Mexikói-öbölben

2010. április 28., szerda 10:52

Erősödött a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúrótorony okozta környezeti károkkal kapcsolatos aggodalom az Egyesült Államokban: az amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki, ha nem sikerül megszüntetni a szivárgást.

Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya egy New Orleans-i sajtóértekezleten közölte: egyelőre nem jártak sikerrel a tornyot üzemeltető British Petroleum brit olajipari óriáscégnek a szivárgás beszüntetésére tett erőfeszítései.

A BP szerint naponta 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe. A Mexikói-öböl felszínén egy 128 kilométer hosszú és 77 kilométer széles, 9856 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki (ez kicsit nagyobb, mint Pest és Nógrád megye együttes területe). Felszámolása annál is sürgetőbb feladat, mert már csak alig harminc kilométerre található Louisiana partjaitól.

A térségben 49 tisztító és egyéb hajó dolgozik azon, hogy megszüntessék a szennyeződést. Eközben a tengerfenéken, 1500 méteres mélységben távirányítású hajókkal igyekeznek elzárni az olajkút 450 tonnás biztonsági szelepét. Ez a művelet egyelőre nem járt sikerrel.

A BP csütörtökig újabb kút fúrásába kezd az olaj útjának elterelésére, és az olajnyomás csökkentésére. A cég szóvivője elmondta, hogy ez a 100 millió dolláros művelet, amelyet egy közeli platformról végeznek el, akár három hónapot is igénybe vehet. Ha a szivárgást nem sikerül megszüntetni, az újabb kút fúrásáig akár 4,2 millió gallon (16 millió liter) nyersolaj ömölhet a Mexikó-öböl vizébe.

A parti őrség vezetői egyelőre nem hasonlítják a fúrótorony balesetét az Exxon Valdez katasztrófájához, de elismerték, hogy a szivárgás megfékezésének kudarca esetén az amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki. Az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál. A világ legsúlyosabb ilyen katasztrófája és legnagyobb olajfoltja 1991-ben alakult ki, amikor az első Öböl-háborúban Irak több mint egymilliárd liter nyersolajat engedett a perzsa-öböl vizébe.

Szakértők rámutattak: jó hír, hogy míg az Exxon Valdezből nehéz nyersolaj szennyezte be a környezetet, addig a Mexikói-öbölben most alacsonyabb kéntartalmú, úgynevezett édes nyersolaj ömlik a tengerbe. Ez a meleg, az erős napsugárzás és a mikrobák hatására előbb le fog bomlani; az Exxon Valdezből kiömlött olaj nyomai máig megtalálhatók a sziklákon a Prince William-szoros vizében.

Rovatok