Index Vakbarát Hírportál

A levegő is mérgező az olajfolt környékén

2010. május 14., péntek 11:39

Az egészségügyi határérték százszorosát mérték egyes toxinokból a Mexikói-öböl partjainál.

A Louisiana Environmental Action Network környezetvédelmi szervezet szakemberei aggasztó adatokat közöltek a levegő szennyezettségéről a Mexikói-öböl partjainál, ahol a BP olajcég fúrótornyának szivárgása ökológiai katasztrófával fenyeget.

A Louisiana partjainál, Vanice Beach térségében vett minták elemzésekor kiderült, hogy egyes mérgező vegyületek koncentrációja a levegőben az egészségügyi határértéket akár százszorosan is túllépheti. A hidrogénszulfid koncentrációja például milliárd részecskénként 1192 volt, miközben az anyag már 5-10 körüli értéknél fejfájást és szédülést okoz, nagyobb mennyiségben a szem irritációját, illetve idegrendszeri károkat.

A kutatók további mérgező, illetve rákkeltő anyagoknál is a megengedett értékek sokszorosát mérték a levegőben. Az eredményeket egyelőre nem erősítette meg egyetlen független laboratórium sem, de az olajszivárgás megállításán, illetve az olajfolt káros hatásainak mérséklésén dolgozó Gulf Oil Disaster Recovery Group csoport például elfogadja őket.

Rovatok