Index Vakbarát Hírportál

Kihalás fenyegette gorillák fagytak meg Ruandában

2010. május 20., csütörtök 20:29

A kihalástól veszélyeztetett hegyi gorilla négy példánya pusztult el Ruandában, vélhetően megfagytak.

A nőstényre és három kicsinyére a Virunga-Vulkán nemzeti parkban, az ország észak-nyugati részén, a Kongói Demokratikus Köztársaság határához közel találtak rá - tájékoztatott a Természetvédelmi
Világalap (WWF).

Noha a gorillák halálának pontos okát még vizsgálni kell, valószínű hogy a hideg és a heves esőzések végeztek velük. Erőszakra vagy mérgezésre utaló jeleket nem találtak. A WWF mély sajnálatát fejezte ki az állatok pusztulása miatt.

A négy példány egy Pablo elnevezésű gorillacsoporthoz tartozott, a falkát kutatók vizsgálták. Az állatok magasan fekvő vidékekre, a Karisimbi-hegy környékére húzódtak, ahol extrém hideg van. "Ahogy az embereknél, úgy a beteg vagy sérült állatoknál is halálhoz vezethet a rendkívüli hideg, amelyet normális esetben talán átvészelnének" - mondta Ian Redmond gorillaszakértő.

A nemzeti park őrei a hét elején bukkantak a főemlősök maradványaira. A Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán húzódó területen él a még megmaradt, 700 fősre becsült gorillapopuláció fele.

Rovatok