Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás irtotta ki a Kárpát-medencei emberszabású majmokat

2010. június 7., hétfő 16:53

A klíma és a környezet megváltozása irtotta ki Európából, így a mai Magyarország területéről is a mai gorillák és csimpánzok őseit.

Az emberszabású majmok akkor tűntek el Európából, amikor 9 millió évvel ezelőtt, a miocén korban hirtelen drasztikusan megváltozott a klíma, és a környezetük - állapította meg a francia Claude Bernard University kutatócsoportja.

A miocén korban Európa nagy részét erdőségek és szavanna borította, ami ideális környezet volt az ősi emberszabású majmoknak, a mai csimpánzok, gorillák és orangutánok elődeinek. A klímaváltozás azonban Európában sokkal drasztikusabb volt, mint Ázsiában és Afrikában, ahol ezek az állatok képesek voltak a túlélésre, nálunk azonban nem; helyüket a mai makákók ősei, a Mesopithecus faj képviselői vették át, majd később ők is eltűntek.

A kutatók a mai Németország, Görögország és Magyarország területéről származó fosszíliákat vizsgáltak meg, és következtettek a fogak  állapotából az őskori állatok étrendjére és életmódjára.

A tudósok szerint mindez kiemeli, mekkora veszélyben vannak a mai emberszabású majmok, amikor az emberi beavatkozás (főként az erdőirtások és a mocsarak lecsapolása) miatt az állatok természetes környezete sokkal gyorsabban változik, mint eddig valaha. Néhány faj már a kihalás szélén áll, szumátrai orangutánból például csak 6000, hegyvidéki gorillából pedig alig 700 él vadon.

Rovatok