Index Vakbarát Hírportál

Napok alatt is létrejöhet egy szurdok

2010. június 23., szerda 13:44

A víz vájta szurdokok kialakulásához az eddigi ismeretek szerint évmilliókra van szükség, a folyamat azonban sokkal gyorsabban, akár napok alatt is végbemehet - állapították meg amerikai kutatók.

A texasi Canyon Lake szurdok tanulmányozásából kiderült, hogy az mindössze három nap alatt jött létre – számoltak be vizsgálatukról a pasadenai Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói a Nature Geoscience című szaklapban a Spiegel szerint.

2002 júliusában heves esőzések következményeként a Canyon Lake víztározó kilépett medréből. Bár épült csatorna ilyen vészesetekre a tó és a lejjebb fekvő Guadalupe-folyó között, az nem tudta megakadályozni a katasztrófát: hatalmas víztömeg zúdult a völgybe. Kilenc ember életét vesztette a habokban, a keletkezett károk nagysága elérte az egymilliárd dollárt. A bukóár a teljes talajborítást és növényzetet magával rántotta, csak a csupasz kőzet maradt hátra, amelyben hétméteres hasadék keletkezett.

Michael Lamb és kollégái a ritka jelenség segítségével kielemezték, hogyan is képződik egy kanyon. Légi felvételek, felszíni földmérések, az áradás során lezúduló víztömeg és annak sebessége alapján megállapították, hogy mindössze három nap kellett a szurdok kialakulásához.

A kutatók úgy vélik, hogy tanulmányuk révén jobban lehet majd rekonstruálni a régi szökőárakat. A földtörténet korai szakaszában gyakrabban fordultak elő hatalmas özönvizek. Feltételezik, hogy a Mars egyes gigászi hasadékai is hasonló elven képződhettek egykoron: a vörös bolygó számos kanyonja közül akad olyan, amelynek mélysége eléri a hétezer métert.

Rovatok