Index Vakbarát Hírportál

Kihaltnak hitt vidrát találtak Borneón

2010. július 26., hétfő 11:54

Kihaltnak hitt vidrafajt fényképeztek le Borneó szigetén, van remény a ritka élőlény megmentésére.

A szőrösorrú vidrát (Lutra sumatrana) nagy távolságból sikerült lekapniuk erdőben felállított kamerájukkal a kutatóknak két éve Malajzia Sabah államában, ám a tudósoknak ennyi időre volt szükségük, hogy igazolják, a fotó valóban a szőrösorrú vidrát ábrázolja. Az esemény hatására újraindulhatnak a szőrösorrú vidra, és más ritka és veszélyeztetett állatfajok megőrzésére tett erőfeszítések, hogy fennmaradjon a borneói őserdők biológiai sokfélesége.

A szőrösorrú vidra nevét az orra hegyén található szőrökről kapta. Tömege 5-6 kilogramm, testhossza 51-84 centiméter, farka 36-51 centi. Teste főként barna, pofája fehéres, farka lapos. Fő táplálékai a halak, rákok és puhatestűek.

A Délkelet-Ázsiában – például Vietnamban és Kambodzsában – honos vidrafajt korábban már kihaltnak hitték Malajziában. Több mint száz éve nem látták élő példányát, 1997-ben csak egy elpusztult egyedét találták meg. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján is, ami a veszélyeztetett fajokat sorolja fel.

Rovatok