Index Vakbarát Hírportál

A Galápagos-szigetek megmenekült

2010. július 30., péntek 10:52

Az Unesco, az ENSZ kulturális és tudományos kérdésekkel foglalkozó szervezete brazil indítványra levette a világ leginkább veszélyeztetett élőhelyeinek vörös listájáról a Galápagos-szigeteket.

A híres óriásteknősökről ismert szigetcsoport az ecuadori kormány erőfeszítéseinek köszönheti, hogy egyedi élővilága megmenekült a kihalástól.

Bár a galápagosi helyzet örömteli, több természetvédelmi szövetség, így az International Union for the Conservation of Nature tiltakozik a listáról való levétel ellen. Azt mondják, eddig éppen az Unesco vörös listájára hivatkozva lehetett korlátozni a szigeteken a turizmust és a halászat növekedését, és ha ez a korlát most meggyengül, kárba vész az a sok erőfeszítés, amit eddig az élővilág megmentéséért tettek.

A sziget az élővilága mellett elsősorban arról híres, hogy Darwint egy itteni látogatása során a szigetcsoport egyes tagjain más-más alfajokká fejlődött pintyek indították arra, hogy megalkossa evolúcióemléletét. A 17 nagyobb, hat kisebb szigetből, és 107 sziklaszirtből álló, vulkanikus eredetű (a vulkáni tevékenység máig aktív, 2005-ben volt az utolsó kitörés) szigetcsoportot 1978-ban nyilvánította az Unesco a világörökség részévé, és 2007-ben került a vörös listára.

Rovatok