Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb naperőműve épül Kaliforniában

2010. augusztus 27., péntek 11:06

Megkapta az utolsó engedélyeket is, és az előkészítés fázisába léphet a világ legnagyobb naperőműve, amit Kaliforniában fog felépíteni a Solar Millennium LLC nevű cég.

Az erőmű Blythe városának közelében, a sivatagban lesz, ahol 28 és fél négyzetkilométernyi területet borítanak be napelemtáblákkal, tükrökkel és csövekkel. Ez harminc Margitszigetnek megfelelő területet jelent.

Az erőmű csúcsteljesítményen járatva 1000 megawatt teljesítményű lesz, és a tervek szerint 800 ezer háztartás teljes energiaigényét ki tudja majd elégíteni. Ez nagyjából annyi, mint a paksi atomerőmű két blokkjának teljesítménye, vagy a híres Hoover-gát vízerőművének a fele. Ez lesz a világ legnagyobb naperőműve, és egymaga meg fogja duplázni az USA napenergiából származó energiatermelését, emellett évi kétmillió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a légkört.

A projekt költsége hatmilliárd dollár, és hat év alatt készül el az erőmű. Ez lesz az első abból a kilenc naperőműből, amit az Obama-adminisztráció megújuló erőforrások használatát szorgalmazó stratégiáját követve Kaliforniában felépítenek a következő években. A kilenc erőmű összesen 3,8 millió háztartást fog árammal ellátni.

Rovatok